kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Dagblad van vrijdag 11 juni 1999

Vitesse gaat over in Franse handen

Rotterdam – De logistieke dienstverlener Vitesse (distributie, forwarding en transport) wordt overgenomen door Geodis uit Frankrijk. Met de overname krijgt de Rotterdamse onderneming toegang tot het zeer grote Europese distributienetwerk van Geodis. De overname heeft geen negatieve gevolgen voor de 530 medewerker van Vitesse, zo stelt algemeen-directeur [Sake] Weima.

Alle aandelen van Vitesse zijn nog steeds in handen van de familie Weima. Vitesse heeft vorig jaar een omzet van 250 miljoen gulden geboekt. Het bedrijf is vooral sterk in de fysieke distributie; goed voor ongeveer de helft van de omzet. Met warehouses in Rotterdam, Venlo en Venray beschikt Vitesse over meer dan 125.000 vierkante meter hoogwaardige opslagcapaciteit. Vitesse telt op dit moment vestigingen in Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Engeland. De internationale klanten van het bedrijf zijn vooral actief op het gebied van consumentenelektronica, computertoebehoren, vitaminen en voedingssupplementen.

De Geodis Groupe is in 1995 opgericht uit de Sceta/SNCF Groupe, is in 1996 geprivatiseerd en bestaat uit diverse logistieke- en transportondernemingen, onder meer Calberson en Tailleur Industrie. Vitesse moet een onderdeel gaan worden van Geodis Logistics, dat nog geen activiteiten in Nederland heeft.

Geodis is genoteerd aan de beurs in Parijs. Het bedrijf heeft vorig jaar een omzet van 18,6 miljard francs (ongeveer zes miljard gulden) geboekt, telt 22.600 werknemers en beschikt over vijftienduizend vrachtwagens en 1,75 miljoen vierkante meter opslagcapaciteit. De groep heeft de activiteiten verdeeld in Logistiek, Expeditie, Transport en Pakketdistributie. Moedermaatschappij Geodis SA is al op twee fronten actief in Nederland: met het Lekkerkerkse tanktransportbedrijf Van der Laan en met Calberson (expeditie en groupage).

Directeur Weima geeft aan dat de overname een gevolg is van de heroriëntatie van Vitesse op de toekomst. Voor de gewenste groei zijn forse investeringen nodig die het bedrijf alleen niet kan opbrengen. In de logisitieke dienstverlening zijn de laatste tijd overnames en concentraties de trend. „Deze samenwerking met Geodis betekent nieuwe mogelijkheden en positieve ontwikkelingen voor zowel Vitesse als haar medewerkers,” meent Weima, die nog zeker vijf jaar directeur van Vitesse wil blijven.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad als rechtsopvolger van Het Vrije Volk

Terug naar boven