kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Dagblad van dinsdag 14 januari 1992

Directeur Weima van Vitesse
’Havenman van het Jaar’

Rotterdam – Cees Weima, algemeen directeur van het Transport- en Opslagbedrijf Vitesse, is ’Havenman van het Jaar’ geworden. De Havenpersclub Kyoto heeft hem gisteravond deze onderscheiding voor 1991 uitgereikt.

De in de havenpersclub verenigde Rotterdamse haven- en scheepvaatjournalisten hebben Weima benoemd, omdat zijn bedrijf Vitesse vorig jaar op het Distripark Eemhaven een groot modern opslag- en distributiecomplex heeft geopend en hij in het begin van de jaren ’80 één van de initiatiefnemers is geweest om in deze sector te investeren en beginnen. Weima is de elfde ’Havenman van het Jaar’.

De Havenpersclub Kyoto heeft deze onderscheiding in 1981 – bij het 25-jarig bestaan – ingesteld voor diegene die zich naar de mening van de leden in een bepaald jaar in Rotterdam op een positieve manier heeft ingezet voor de haven, de scheepvaart of de scheepsbouw.

Kyoto-voorzitter Koos de Gast wees er in zijn toespraak op dat de opslag- en distributiesector vorig jaar één van de meest aansprekende activiteiten in de haven is geweest. „De bebouwing van het Eemhaven-complex is spectaculair. Intussen vliegt in de Botlek het tweede centrum uit de grond en staat op de Maasvlakte het derde op de kaart.” De Gast herinnerde eraan dat Cees Weima vanaf het begin bij deze ontwikkeling betrokken is geweest.

Vitesse is, zei hij, een puur Rotterdams bedrijf, „dat lang vóór de oorlog als een soort boodschappenjongen is begonnen: met de bakfiets pakjes rondbrengend ”. Van lieverlee werd Vitesse een besteldienst en direct na de bevrijding een transporteur van goederen in het havengebied. In 1968 begon Weima reeds met het in- en uitpakken van containers.

Cees Weima voelde zich zeer vereerd met de onderscheiding die hij in zoldercafé De Bonte Hond in museum De Dubbelde Palmboom aan de Voorhaven kreeg uitgereikt. Hij zei dat hij er al eens van had gedroomd een keer ’havenman’ te worden.

Het geheim van het succes van zijn bedrijf schrijft hij toe aan het eenvoudige management-systeem dat hij van zijn vader heeft geleerd. „Mijn vader had bepaalde principes. Die bestonden in de eerste plaats uit discipline. Hield ik me daar niet aan, dan kreeg ik op z’n Rotterdams gezegd een hollezaaier. Voorts zei hij dat je van werken niet doodgaat; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Zaken zijn als kruiwagens, je moet ze duwen.”

Weima noemde het Havenplan 2010, dat uitgaat van miljardeninvesteringen om het Rotterdamse havenareaal uit te breiden en te versterken, ’schitterend’. Maar prioriteit nummer één – ’want het is vijf voor twaalf’ – zou volgens hem de bereikbaarheid van de haven moeten krijgen. „Rotterdam is te vergelijken met een restaurant met drie Michelin-sterren. De keuken is fantastisch, maar laten wij niet vergeten dat de oprijlaan en de bereikbaarheid net zo belangrijk zijn. Anders schieten straks de Rotterdamse klanten bij Breda McDonalds’ in, of erger nog, ze gaan in België frites eten.”

Zijn eigen bedrijf groeit nu als kool. Vier jaar geleden was het goed voor een omzet van 38 miljoen gulden en 150 medewerkers, dit jaar verwacht Weima een omzet van 120 miljoen, een winst van 3,5 à 4 miljoen vóór belastingen en 325 medewerkers in dienst te hebben.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad als rechtsopvolger van Het Vrije Volk

Terug naar boven