kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Dagblad van dinsdag 15 januari 2002

Hans Vervat gekozen tot Havenman van het Jaar

Rotterdam – Ondernemer Hans Vervat is door de Rotterdamse havenpersclub Kyoto uitgeroepen tot Havenman van het Jaar. Vervat heeft de afgelopen anderhalf jaar de containerterminals van Uniport en Hanno overgenomen. Daarmee heeft hij, volgens Kyoto- voorzitter J. Gerritsen, zich een ondernemer getoond van het kaliber dat de Rotterdamse haven nodig heeft.

Vervat, kleinzoon van opa Vervat die in 1920 het bekende MNO Vervat heeft opgericht, heeft zich met een partner in eerste instantie in de damesconfectie gestort. Tegelijk deed hij wat in de haven, omdat hij dat leuk vond. Later heeft Vervat zijn eigenhandig opgezette stuwadoorsbedrijf in Moerdijk verruild voor het bedrijf Matrans van zijn broer Nico, dat ertsen en kolen verplaatste en dat sjorwerk deed voor ECT en Unitcentre. Matrans is vandaag de dag een holding, waaraan de containerterminals van Uniport (gekocht van het Zwitsers/Duitse expeditiebedrijf Kühne & Nagel) en Hanno (overgenomen van eigenaar E. Frech) aan zijn toegevoegd.

Uniport en Hanno zijn in het Waalhavengebied buren. De bedrijven werden slechts gescheiden door een hek. Beide terminals beslaan gezamenlijk een oppervlakte van zestig hectare en zijn daarmee niet heel veel kleiner dan de Maersk Delta-terminal op de Maasvlakte. Vervat heeft recent bij kranenbouwer Kalmar, het voormalige Nelcon, twee nieuwe containerkranen besteld ter waarde van ruim tien miljoen euro. Ook die investering getuigt van lef, heeft Kyoto-voorzitter Gerritsen gisteravond bij de prijsuitreiking aan boord van het partyschip Victorica Amazonica gesteld, want de laatste twee jaar gaat het met de containeroverslag in Rotterdam niet zo best.

Hans Vervat heeft gisteravond opgeroepen de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven te verbeteren door extra kortingen op havengeld voor schepen die vaak komen. Grote containerschepen die op hun reis vanuit het Verre Oosten Rotterdam tweemaal aandoen zouden, volgens Vervat, slechts eenmaal hoeven te betalen. Wethouder Van Dijk (haven en economische zaken) heeft dat ’een interessante gedachte’ genoemd.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad

Terug naar boven