kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Het Vrije Volk van 15 januari 1991

Havenpersclub kiest voor ’Jantje’ Rijsdijk

ROTTERDAM – De Rotterdamse havenondernemer Jan Rijsdijk is dit jaar gkozen tot Havenman van het Jaar 1990. De benoeming door de Rotterdamse havenpersclub Kyoto valt hem ten deel omdat zijn bulkoverslagbedrijf Interstevedoring vorig jaar ondanks alle tegenwerking een recordomzet heeft behaald.

„Wat we waarderen is de wijze waarop een Rotterdamse jongen uit de Kruiskadebuurt klein is begonnen en figuurlijk voor elke ton heeft moeten vechten. Hij heeft zijn bedrijf opgewerkt tot een een niet meer weg te denken factor,” zo zei voorzitter K. de Gast van Kyoto bij de overhandiging van de bijbehorende penning, gisteravond in café de Bonte Hond in museum de Dubbelde Palmboom. Volgens hem is Rijsdijk de rol van ’underdog’ nu ontgroeid: „Jantje Rijsdijk is Jan geworden. Of het ’boven Jan’ wordt, moeten we nog afwachten.”

Jan Rijsdijk zei de titel met trots in ontvangst te nemen. „Want een havenman ben ik in hart en nieren.” Hij nam de gelegenheid te baat om nogmaals te pleiten voor een eigen terminal in Rotterdam, waarop hij al jaren wacht. In Amsterdam is het hem met de overname van de OSA wel gelukt.

De Rotterdamse haven doet volgens hem niets voor de kleine ondernemers en zou te veel mikken op grote bedrijven met monopolieposities. Dat is volgens hem de reden dat Rotterdam als enige haven in Noord-West-Europa zijn overslag in 1990 zag dalen.

„Rotterdam heeft het, Rotterdam kan het, maar doet het niet,” zei hij. Hij is het oneens met havenwethouder Smit, die tevreden is met het behaalde resultaat vanwege de ’toegevoegde waarde’. „Stilstand is achteruitgang. We moeten groeien in tonnen én in de bewerking van die tonnen.”

Afdruk met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad als rechtsopvolger van Het Vrije Volk

Terug naar boven