kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Havenpersclub ”Kyoto”

Rotterdam, 12 januari 2009

Ceremonie Havenman 2009

Toespraak van ”Kyoto”-voorzitter Theo Jongedijk bij de benoeming van Ben Vree, directievoorzitter van Smit Internationale, tot Havenman van het Jaar 2008. De ceremonie vond plaats aan boord van de Smaragd II, afgemeerd aan de Westerkade in Rotterdam op 12 januari 2009.

Wanneer Ben Vree, onze nieuwe Havenman van het Jaar, wordt gevraagd wat zijn bedrijf doet, dan weet hij dat in drie woorden duidelijk te maken: kloten met boten. Zonde dat zo iemand in de haven werkt. Die had bij de krant gemoeten. Ben Vree zou een kei van een koppenmaker zijn geworden.

En als je hem vraagt hoe hij dat machtige concern Smit Internationale uitbouwt dan heeft Vree niet meer dan twee woorden nodig: kralen rijgen. Daar bedoelt hij mee het verwerven van in de regel een meerderheidsaandeel in lokale bedrijven op strategische locaties.

Waarom staat Ben Vree hier als Havenman 2008?

Omdat hij het afgelopen jaar – en daar gaat het om – een groot deel van de Smitvloot heeft kunnen vernieuwen en gelijktijdig een aanzienlijke uitbreiding heeft gepleegd. Tientallen boten zijn in gebruik genomen van een operatie die in totaal 150 stuks omvat. Smit Internationale is vanaf 2008 een belangrijke speler in Brazilië, onder andere in de haven van Santos met de inzet van een achttiental slepers. Vanaf afgelopen jaar 2008 zijn de Smit havenslepers ook actief in Taipé op Taiwan, en op ons eigen continent in twee Baltische havens.

Die internationalisering is van eminent belang voor de Rotterdamse haven. Smit is een visitekaartje. Het bedrijf laat in den vreemde zien hoe wij Nederlanders maritieme dienstverlening interpreteren. Zijn bedrijf draagt dagelijks uit dat je op Hollanders en op Rotterdammers in het bijzonder kan rekenen. Weer of geen weer. Daar staat Smit voor. Daar staat Ben Vree voor.

Maar Ben Vree staat hier ook als Havenman, omdat hij het afgelopen jaar heeft aangetoond een bekwaam schipper te zijn. Een schipper die in moeilijk vaarwater voor de belangen is opgekomen van zijn personeel, dat van zijn klanten én van zijn aandeelhouders.

Ben Vree had al last van kapers op de kust, nog voordat de situatie in de Golf van Aden precair werd. Zijn kaper, iedereen weet over welk bedrijf en over wie ik het heb, kwam uit eigen land en had het voorzien op splitsing van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf. Daarmee zou de zorgvuldig door Ben Vree in de afgelopen jaren opgebouwde strategie van synergie tussen de vier divisies havensleepvaart, terminals, bergingen en transport & heavy lift teniet zijn gedaan.

Want ook dat staat vast: Havenman word je niet zonder een uitstekend verleden. Vree heeft Smit op koers gekregen. Het bedrijf is anno 2008 actief op 50 locaties ter wereld, heeft 3500 werknemers, een jaaromzet van ruim 1,1 miljard en een aandeel dat de afgelopen jaren aanzienlijk in waarde steeg met een uitstekend dividend.

Wat de leden van Kyoto in hun beslissing ook laten meewegen is de benaderbaarheid. Wij gunnen persvoorlichters van harte hun dagelijks brood, maar hebben niets op met bootafhouders. Bij Smit werkt het zo niet. De naam van Ben Vree staat daarom ook altijd onder aan een persbericht en is hij altijd persoonlijk aanspreekbaar voor tekst en uitleg.

Wat Havenmannen in hun vrije tijd doen is hun eigen zaak. Toch waarderen wij het – en willen dat niet onvermeld laten – dat Ben Vree zich ook maatschappelijk inzet. Voor Work Mate, een bedrijf dat werknemers van grote ondernemingen koppelt aan vrijwilligersorganisaties, komt Vree wel eens in actie. Op de dierenambulance bijvoorbeeld. Hij is dan ook de eerste Havenman met bloed aan zijn handen.

Tot besluit, want het traditionale captains dinner wacht, Ben Vree is gewoon begonnen onder aan de ladder als waterklerk. Zeg maar: de dienstknecht van de kapitein. Dat Ben Vree is opgeklommen tot wat hij nu is, komt mede doordat hij een gewone, aardige, joviale Rotterdammer is. Van dat soort mensen houdt Kyoto.

Dan is het mij nu een eer hem de oorkonde en de penning te mogen uitreiken verbonden aan de onderscheiding Havenman van het Jaar 2008.