kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Havenpersclub ”Kyoto”

Persbericht | Rotterdam, 10 januari 2005

Mai Elmar ’Havenvrouw 2004’

De veelbelovende ontwikkeling van de cruisesector in Rotterdan is voor de Havenpersclub ”Kyoto” aanleiding geweest mevrouw G. Mai Elmar, directeur van Cruiseport Rotterdam, te benoemen tot ’Havenvrouw van het Jaar 2004’. De onderscheiding, een legpenning en oorkonde, werd haar uitgereikt tijdens een bijeenkomst op 10 januari 2005 aan boord van de ’Smaragd II’ aan de Parkkade in Rotterdam. De onderscheiding werd voor de 24ste keer toegekend.

Met Mai Elmar (50) is nu ook een vrouw toegetreden tot het gezelschap der Havenmannen. Sinds 1999 tracht zij cruiseschepen te contracteren voor een bezoek aan de terminal aan de Wilhelminapier, die in 1997 volledig werd verbouwd om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de rederijen. Haar inspanningen, die hun tijd nodig hebben, beginnen vruchten af te werpen. Het jaar 2004 bracht het onvergetelijke bezoek van de ’Queen Mary 2’, en het seizoen 2005 ziet er met 21 gecontracteerde schepen gezond uit.

”Kyoto”-voorzitter Ton Olde Monnikhof zei in zijn toespraak tot ’Mevrouw de Havenman van het Jaar’ dat Mai Elmar zich gemanifesteerd heeft als een goede acquisiteur voor de haven, die Rotterdam aan de man heeft weten te brengen als alternatieve bestemming: een haven waaraan de cruisemarkt niet direct denkt, maar die wel toegevoegde waarde biedt. Zij positioneert Rotterdam en regio als een gebied met een eigen, toeristisch aantrekkelijke kwaliteit.

Cruiseschepen leveren een bijdrage aan de stedelijke economie van gemiddeld 450.000 euro per bezoek. Aankomst en vertrek van een cruiseschip brengen bovendien duizenden mensen op de been – zeker als het gaat om een HAL-schip dat haar thuishaven aandoet. Die interesse, mede gewekt door het werk van Cruiseport Rotterdam, bevestigt en verstevigt de band tussen stad en haven.

De volledige tekst van de motivering vindt u hier.

Een archieffoto (347 kB) van Mai Elmar kan hier worden geopend en op de gebruikelijke wijze worden gedownload.

***

De onderscheiding ’Havenman van het Jaar’ voor opvallende bijdragen aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven is in 1981 ingesteld door Havenpersclub ”Kyoto”. Elk jaar wijzen de "Kyoto"-leden – allen journalisten die over de haven publiceren – de man of vrouw aan die in aanmerking komt voor deze eretitel.

Organisatie en financiële verantwoordelijkheid voor de ceremonie waarin de onderscheiding wordt uitgereikt zijn in handen van de Stichting Havenman/Vrouw van het Jaar, een zelfstandige afsplitsing van de Havenpersclub ”Kyoto”.

Secretariaat Janny Kok, Meiendaal 231, 3075 KJ Rotterdam
Telefoon (010) 4196291 | fax (010) 4193738 | e-mail jannykok@xs4all.nl