kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Havenpersclub ”Kyoto”

Persbericht | Rotterdam, 19 januari 2004

Jos Benders Havenman 2003

Ing. J.P.H.M. Benders, directeur Manufacturing Europe van Lyondell Chemie, is benoemd tot Havenman van het Jaar 2003. De Havenpersclub ”Kyoto” kende hem deze onderscheiding toe voor zijn doorzettingsvermogen waaraan het te danken is dat de Roterdamse haven is verrijkt met een chemisch complex op de Maasvlakte (een productiefabriek voor propyleenoxide en een voor styreen monomeer) van het Amerikaanse concern Lyondell. Tijdens de voorbereiding van deze investering – bijna een miljard euro – heeft Benders de concernleiding ervan weten te overtuigen dat de Rotterdamse haven dé locatie in Europa is waar een dergelijke fabriek de beste kansen heeft.

”Kyoto”-voorzitter Ton Olde Monnikhof zei bij de uitreiking van de Havenman-penning dat deze investering – oorspronkelijk van Arco Chemical – van groot belang is voor de positie van Rotterdam als chemiehaven. Het was dan ook slecht nieuws toen Arco in 1998 de Rotterdamse vestiging over deed aan Lyondell en de nieuwe eigenaar het investeringsplan opnieuw wilde bekijken. Jos Benders wist echter ook zijn nieuwe bazen te overtuigen.

Jos Benders is ”Kyoto”’s 23ste Havenman. Hij is de eerste representant van het petro-chemsche complex, dat qua toegevoegde waarde een niet te onderschatten onderdeel van de Rotterdamse haven is.

Meer informatie over de nieuwe Havenman is te vinden op de website van ”Kyoto”.

***

De onderscheiding ’Havenman van het Jaar’ voor opvallende bijdragen aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven is in 1981 ingesteld door Havenpersclub ”Kyoto”. Elk jaar wijzen de ”Kyoto”-leden – allen journalisten die over de haven publiceren – de man of vrouw aan die in aanmerking komt voor deze eretitel.

Organisatie en financiële verantwoordelijkheid voor de ceremonie waarin de onderscheiding wordt uitgereikt zijn in handen van de Stichting Havenman/Vrouw van het Jaar, een zelfstandige afsplitsing van de Havenpersclub ”Kyoto”.

Secretariaat Janny Kok, Meiendaal 231, 3075 KJ Rotterdam
Telefoon (010) 4196291 | fax (010) 4193738 | e-mail jannykok@xs4all.nl