kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Nieuwsblad van 12 januari 1982

EMO-directeur J. Lagendijk
’Havenman van het Jaar’

Rotterdam – De Havenpersclub Kyoto heeft directeur J. Lagendijk van het op de Maasvlakte gevestigde massagoedoverslagbedrijf EMO voor 1981 gekozen tot ”Havenman van het Jaar”. Kyoto-voorzitter Jac. de Jong overhandigde hem de onderscheiding – een bronzen penning met inscriptie – gisteren tijdens een bijeenkomst in het établissement ’t Oude Raadhuis (Hillegersberg).

De kwalificatie ”Havenman van het Jaar” gaat naar dié man of vrouw die zich in een betreffend jaar op een positieve manier voor de haven, scheepvaart, scheepsbouw e.d. in Rotterdam heeft gemanifesteerd. Kyoto heeft de onderscheiding vorig jaar, bij het 25-jarig bestaan ingesteld.

De heer Lagendijk heeft de afgelopen jaren veel gedaan voor de verbetering van de positie van Rotterdam als massagoedhaven (ijzererts, steenkool). Het afgelopen jaar nam zijn bedrijf op de Maasvlakte een derde losbrug in gebruik: de grootste in zijn soort ter wereld.

De heer Lagendijk is een van de laatste directeuren van een stuwadoorsbedrijf die nog v&oacte;ór de oorlog in de Rotterdamse haven zijn carrière begon. Hij kwam in oktober 1932 – dit jaar een halve eeuw geleden dus – als jongste bediende in dienst bij Frans Swarttouw. In 1980 verliet hij dit overslagbedrijf, om zich geheel te wijden aan het directeurschap van de EMO (waarin o.a. Swarttouw deelneemt). Eind van dit jaar gaat hij met pensioen.

Voorzitter De Jong memoreerde in een toespraak dat Rotterdam blij kan zijn met iemand als Lagendijk: „Dan kunnen ze praten over recessie, teruggang, verlies aan concurrentiekracht, maar zolang er mensen zijn die intiatieven durven te nemen en die het dan bovendien haast altijd doen met een opgeruimd gemoed en een opgewekte glimlach, dan behoeven wij in wezen niet bang te zijn dat er iets in Rotterdam verkeerd zal gaan”.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad als rechtsopvolger van Rotterdams Nieuwsblad

Terug naar boven