kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Het Vrije Volk van dinsdag 14 januari 1986

Onderscheiding voor durf

(Van onze sociaal-economische redactie)

ROTTERDAM – Directeur drs. Jaap Kuiper van Seaport Terminals is uitverkozen tot Havenman van het Jaar. Deze onderscheiding van de Rotterdamse Havenpersclub ’Kyoto’ werd hem gisteren tijdens een bijeenkomst op de ’Buffel’ toegekend.

De prijs is een waardering voor de grote bijdrage van Seaport aan de herstructurering van de stukgoedsector, te weten de totstandkoming van de multi-purpose terminal aan de Brittanniëhaven en de fruitterminal aan de Merwehaven. Beide projecten zijn vorig jaar in hun eerste fase gereed gekomen.

„Zij zijn van doorslaggevende betekenis voor de herstructurering van de oude havens”, zei Kyoto-voorzitter Koos de Gast. „Jarenlang, te lang, is er geen voortgang in geweest. Het grote schuiven kan nu beginnen en dat is van essentiële betekenis voor de toekomst van de haven.”

Bij de waardering voor de grote durf om deze grootscheepse operaties aan te pakken betrok de Kyoto-voorzitter ook het moederconcern Furness. „We kunnen ons goed voorstellen dat er binnen de holding in de goede betekenis een enorm gevecht geleverd is moeten worden om duidelijk te maken dat investeringen in de haven op den duur toch waardevoller zijn dan mogelijk succes op korte termijn in andere sectoren,” aldus De Gast.

Seaport-directeur Kuiper was dankbaar voor de waardering. „Ik vroeg me af bij de bekendmaking: Kan er dan toch nog iets goeds komen uit het stukgoed? Deze onderscheiding is duidelijk een bijdrage van Kyoto aan de verbetering van het imago van het stukgoed,” aldus Kuiper.

Hij noemde de nieuwe terminals voorbeelden van specialisatie in de goederenbehandeling, waar de haven thans zoveel behoefte aan heeft. „Het tijdperk van de grove lijn: alles in containers, alles via full-container terminals, is tot staan gekomen. Wij moeten het zoeken in de ’fine tuning’, de nuancering: als haven aansluiten bij zich ontwikkelende specialismen. Zo is herstructurering vooral ook een uitdaging,” aldus Havenman van het Jaar drs. J. Kuiper.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad als rechtsopvolger van Het Vrije Volk

Terug naar boven