kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Dagblad van dinsdag 12 januari 1999

Nieuwe Havenman wil vleugels uitslaan

Rotterdam – Directeur Jan Ebus van fruitoverslagbedrijf Seabrex is verkozen tot Havenman van het Jaar ’98.Deze titel is gisteravond, voor de achttiende keer, toegekend door de havenpersclub Kyoto als beloning voor Ebus’ bijdrage aan de opbloei van de fruitsector in de Rotterdamse haven.

Volgens Kyoto-voorzitter J. Gerritsen heeft Jan Ebus een essentiŽle rol gespeeld bij de herorganisatie van de Rotterdamse fruitsector nadat vanaf de jaren zeventig veel ladingpakketten aan andere havens waren verloren. Met Seabrex zijn nieuwe pakketten aangetrokken, vooral dankzij door Ebus ontwikkelde logistieke concepten. In het spoor van Seabrex hebben ook andere fruitimporteurs uit Rotterdamse activiteiten uitgebreid.

Seabrex is vorig jaar gevormd door Ebus’ eigen expeditiebedrijf Ebrex en investeringsmaatschappij HIM Furness, dat Seaport Terminals Merwehaven heeft ingebracht. Afgelopen jaar zijn ongeveer één miljoen pallets fruit, afkomstig uit bijna de hele wereld, behandeld. Voor dit jaar voorziet Ebus een groei van tien tot vijftien procent in de aanvoer van fruit. In het Merwehavengebied beschikt Seabrex op dit moment over bijna honderdduizend vierkante meter loodsruimte, waarvan bijna de helft voor koeling tot nul graden en nog een veertigduizend vierkante meter voor koeling tot vier graden.

Seabrex is bezig met een investeringsprogramma, dat onder meer voorziet in de bouw van twee nieuwe koelloodsen (samen 8500 vierkante meter). Ook worden plannen voorbereid voor uitbreiding van het Seabrex-complex door demping van een stuk haven tussen de middenpier en de voormalige kortevaartpier in de Merwehaven.

Ebus zelf schrijft zijn succes toe aan de ’platte’ organisatie van zijn bedrijf. Die organisatie maakt het volgens hem mogelijk de Rotterdamse havenarbeider (’een betrouwbare harde werker’) op een moderne, eerlijke en strakke manier te leiden.

Seabrex wil de activiteiten overigens niet beperken tot de Rotterdamse haven, zo heeft Ebus gisteravond bekend gemaakt. Er wordt gedacht aan deelnames in de havens van Hamburg, Bremen, Vlissingen en Antwerpen. Ook overweegt Ebus voor zijn expeditiebedrijf Ebrex samenwerking met een grotere, mondiaal opererende groep. Besluiten hierover zijn nog niet genomen.

Jan Ebus heeft dertien jaar geleden Ebrex opgericht, nadat hij was vertrokken bij expediteur Frans Maas. Seabrex is voor zeventig procent eigendom van het beursfonds HIM Furness en voor dertig procent van Ebrex, waarvan Ebus ook eigenaar is.

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad

Terug naar boven