kyoto calling
Havenpersclub ”Kyoto” Rotterdam

Rotterdams Dagblad van dinsdag 19 september 2000

Lyondell start miljarden-project in Rotterdam

Rotterdam – Het Amerikaanse chemieconcern Lyondell investeert 2,5 miljard gulden voor de bouw van twee nieuwe fabrieken in Rotterdam. In het Botlekgebied heeft topman D. Smith van Lyondell gistermiddag samen met burgemeester Opstelten en ambassadeur dr. C. Schneider van de Verenigde Staten de bouw van de grootste fabriek voor butaandiol in de wereld gestart. Begin volgend jaar begint op de Maasvlakte de bouw van een eveneens allergrootste fabriek voor propyleenoxide en styreenmonomeer.

De producten die Lyondell in Rotterdam gaat fabriceren, behoren tot de meest profijtelijke chemische producten, heeft de Lyondell-topman gisteren nog maar eens aangegeven. Ze zijn voor het grootste gedeelte bedoeld voor wereldwijde export. „Rotterdam is daarmee voor ons de sleutel voor de toekomst,” zei Smith over de keuze voor de havenstad. „En we blijven groeien. West-Europa blijft de eerste kandidaat voor verdere investeringen.”

Drie jaar geleden werd de bouw van de fabriek op de Maasvlakte plotseling nog uitgesteld. Het aanvankelijke plan van chemieconcern Arco werd wegens de AziŽ-crisis opgeschort door de nieuwe eigenaar Lyondell. Eind vorig jaar heeft Lyondell besloten de fabriek samen met de Duitse chemiereus Bayer te bouwen. De onderhandelingen over die ’joint venture’ zijn nog niet afgerond. Maar de fabriek op de Maasvlakte komt er volgens Smith in ieder geval: „Als Bayer niet met ons meedoet, zoeken we een andere partner. Er zal geen vertraging meer plaatshebben.”

De fabriek voor butaandiol zal jaarlijks 280.000 ton produceren. De markt voor dit goedje groeit volgens vice-president M. Gelb van Lyondell met zeven tot acht procent per jaar. Het is een grondstof voor tal van kunststoffen. De stof wordt onder meer gebruikt voor cosmetica, pharmaceutische producten en lenzen. De Rotterdamse haven is bijzonder geschikt voor de fabriek vanwege de bereikbaarheid en aanwezigheid van grondstoffen. De productie gaat in 2002 van start.

De fabriek op de Maasvlakte krijgt een jaarlijkse capaciteit van 285.000 ton propyleenoxide en 640.000 ton styreenmonomeer, eveneens grondstoffen voor tal van plastics. De markt hiervoor groeit ook sterker dan vijf procent per jaar. De fabriek zal werk bieden aan ongeveer honderdvijftig werknemers en zal in 2003 in gebruik worden genomen.

Directeur J. Benders van Lyondell in Rotterdam zegt er steeds van uit te zijn gegaan dat de bouw van de fabriek op de Maasvlakte zou doorgaan. „We hebben steeds volgehouden dat de fabriek eind 2002 of begin 2003 in gebruik zou worden genomen.”

Met vriendelijke toestemming van Rotterdams Dagblad

Terug naar boven